RoGenoFil SARS-CoV-2

Rezumat / Cercetare

RoGenoFil SARS-CoV-2

Proiectul RoGenoFil a reprezentat primul demers de amploare pentru secvenţierea genomului variantelor de virus Sars-CoV-2 circulante de pe teritoriul Romaniei, caracterizând primele genomuri încă de la jumătatea anului 2020 şi devenind principalul contributor la cea mai importantă bază de date geomice SARS-CoV-2 pe lume (GISAID) până la mijlocul anului 2021, când s-a dezvoltat progamul naţional de secvenţiere sub coordonarea Ministerului Sănătăţii.

  • Echipa instituţiei coordonatoare, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, împreună cu echipele instituţiilor partenere, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ion cel Nou” Suceava, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, si cu colaboratorii asociaţi pe parcursul implementării proiectului, au contribuit la colectarea, sortarea şi prelucrarea a peste 1700 de extracte virale SARS-CoV-2 şi realizarea a mai mult de 1000 de secvenţieri ale genomului variantelor de virus Sars-CoV-2 circulante de pe teritoriul Romaniei şi indexarea. Activităţile derulate au condus şi la înfiinţarea unei biobănci de extracte virale, la edificarea unei baze de date clinice, genetice si biochimice semnificative, la dezvoltarea şi implementarea unui model evolutiv al variantelor SARS-CoV-2 pe teritoriul României şi a unui model predictiv privind factori de risc pentru infectare cu SARS-CoV-2.
  • Analizele realizate asupra datelor obţinute au reliefat următoarele aspecte: variantele majore ale Sars-CoV-2 („tulpinile”) au prezentat multiple introduceri pe teritoriul României, existând similarităţi genetice ridicate cu genomuri din Italia, Marea Britanie, Franța, Rusia, SUA și Elveția; virusul Sars-CoV-2 prezintă o evoluţie continuă la nivel genetic comparativ cu tulpina originală; evoluţia pe teritoriul României este atât importată, cât şi locală, observându-se diverse tipare de transmitere intracomunitară; gradul de severitate a bolii COVID-19 înregistrează asocieri cu anumiţi parametri clinici sau biochimici, confirmate şi de tipare observate prin studii realizate în alte ţări.
  • In concluzie, proiectul RoGenoFil a generat o perspectivă importantă, fundamentată științific, de ansamblu asupra evoluţiei Sars-CoV-2 pe teritoriul României, iar printre rezultatele proiectului se află o bază vastă de resurse biologice şi informaţionale, de interes național și global și care vor fi utilizate atât pentru analize retrospective cât şi pentru monitorizări şi cercetări viitoare.